26 juni 2009

Träning

Åter en fin torsdagvarm dag – sol och värme – kan inte vara bättre. Sommaren är här, tiden då man kan sitta i skuggan å njuta av allt det sköna runt omkring – inte allt för långt bort:)
Inhandlat till mig ett par nya kängor, då fossingarna blev våta i de nyligen inköpta stövlarna. De lämnades åter idag (torsdag), peng åter, och kängor av det täta slaget inköptes.
Kängorna invigdes under en träningsrunda, mer än två timmar, så länge var inte stövlarna hela o täta.
Träningen torsdag, på kvällningen, var en mycket trevlig, givande och inspirerande övningsrunda upplagd av M.T o H.N.
Så till den grad att det skissades och bestämdes redan under träningspasset om fortsättning av denna form av träning
Ovan instrueras, planeras hela upplägget för de apporterande ekipagen, sett från spanielhåll och skottframställaren.
Träningen utfördes på ett riktigt jaktligt förfaringssätt, där spanielhundarna jagar av terrängen efter det vilt som där finns. Apporterande hundar av flat, labbe och goldenhundar följande efter för att vara tillgänglig till att apportera in det vilt som nedlägges av mycket duktig jägare o skytt.
Nåväl alla ni som läser detta. Kvällens övning var en imiterad träningsrunda och inget vilt blev skjutet eller skadat.
Träningen genomfördes på mycket fina marker, som uppläts av den mycket generösa och vänlige M.B. tillika herre över de ägor vi vandrade på.
Som givetvis och ävenledes var kvällens generalskytt, vilket denne även denna gång utförde med stor skicklighet och oklanderligt.
Provet utfördes med dummy som kastades och skott avlossades.
Spanielhundrana arbetade på i sitt spanielsök och stötte vilt (dummy), dummykast och skott avlossades. Varefter de fick vara passiva och de apporterande hundarna fick hämta in det som den gode skytten fällt.
De apporterande hundarna var passiva under den tid som spanilelhundrana sökta av marken efter villebråd.
Så hela denna träning efterliknade en riktig jaktlig situation med dessa så väl kompletterande hundraser.
Kvällen var mycket varm och tog hårt på vovvsingar och vovvsingförare, och inte heller att förglömma det överhettade vapnet fört av den utmärkte skytten, så det var verkligen skönt med en god vilostund i skuggan.
Efter pausen där i skuggan, genomfördes markerande apporter i mycket risig och tät terräng där inga diregeringar kunde genomföras.
Men allt gick mycket bra, duktiga vovvar och förare var de samtliga.

Inga kommentarer: