01 november 2009

Mat å sånt

Så var det åter tid att vända blad i almanackan, oj vad tiden går:)
Har varit ut på jaktliga äventyr med Tuva.
Men då kylan kommit, har även mossar och marken fått ett hårdare ytlager.
Vilket inte är så lyckat att vandra fram på!
Tröttheten av att vandra på sådan mark kommer snabbt. Ljuden som blir vid varje steg är häller inte bra, då man inte kommer fram lika tyst. Fåglarna är mer observanta på vad som händer och lyfter långt utanför bössans räckvidd.
Nej, jakten med hund är inte att föredra i detta läge.
Fixat lite med mat o sånt de senaste dagarna.
Provat att fixa till ett par rätter med suovaskött från suovakåtan, som här på sidan nedtecknats tidigare om. (Suovas = rökt).

Öppnat även en burk av de syltade kantarellerna, vilka var en mycket hänförande gourmetisk upplevelse att inmundiga. Vilken smaksinnesförnimmelse, helt sagolik fantastiskt ljuvligt som där känns i gomskälvningarna:)



Fösta rätten av det suovas älgköttet, var en bit lätt suovas som maldes ned till färs och blev färsbiffar. Mycket gott blev det, men fett måste åter tillföras så det inte blir torrt. Till detta serverades det potatis, mycket grönt, syltade kantareller och en gnutta gräddsås.





Den andra rätten av suovasälg blev en bit jag gjorde skav av till en gryta. Använde även lite vanlig kantarell i denna och givetvis lite av en aning grädde, för smakens skull:)
Detta serverades tillsammans med grönt och pasta.






Den tredje var bröst orre vilka stektes i min härliga järngryta under en längre tid, tillsammans med lingon och enbär och allehanda kryddor. De serverads med potatis, en massa grönt, rårörda lingon lätt fryst för att kunna formas, gräddsås och de helt underbara syltade kantarellerna.

Behöver väl inte nämnas, men allt smakar ljuvligt med en god dryckesvara av fin öl eller vin:)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej L-Å.
Det smakade så bra det du tillagade under helgen mums va gott det var.Karin

L-Å Arvidsson sa...

Tackar:)

Anonym sa...

Oj vad ni har frossat! :-)/rm

L-Å Arvidsson sa...

Jo visst blev de det, gott va de:)