21 juli 2009

Övningsjaktkväll

Gårdagens kvällning var det så åter dags för samling till jakt.
Vår plats för denna övningsjaktkväll, var åter på de mycket välarronderade och minutiöst och superba markavsnitten som gårdsmästaren Mauritz berikade övningsivriga hundägare med.
För denna kväll hade en mycket hundkunnig ledare, Lisbeth Bodén, befullmäktigats uppgiften att leda övningarna och som här kan sägas utföll till allas överglänsandebelåtenhet.
Ni som är undrande över detta tilltag med jakt, meddelas att det inte är riktig jakt utan en jakt med dummies, apportkastare, startpistol för smällare och som avslutning levande vaktlar som släpptes upp i skyn. Vaktlarna blev ett moment som fick de flesta hundarna att tända till på nytt och med ökad jaktlust.
De vaktlar som släpptes fångades sedan in igen efter utförd övning, så inget lämnades där i naturen.

För kvällen var det fem spaniels var av gårdsmästarens spaniel var med och passivitetstränades. Apporterande hundar var fem till sex men fyra som arbetade samtidigt, någon hade flera med sig och bytte under övningens gång.
Övningen genomfördes omsorgsfullt och med ett väl genomtänkt övningsprogram.
Övningarna började med lydnadsdelen, något vi gärna hoppar över.
Men vilken nyttig påminnelse om att denna del kan vara den övningen som gör att våra hundar ser upp till oss som ledare under kommande jakter. Får själv tänka på det innan jakten börjar.
Sedan efter det så började vi jakten. Spaniel sökte i parsök av marken framför de apporterande hundarna. En för kvällen kastare av dummy, kastade en dummy framåt och skott kom, då en dummy bakåt. I detta moment när dummy kommer i luften framåt, skall spanielhundarna sätta sig och bli kvar där, apporterande hundarna hämta in vad där finns både framåt och bakåt.
Sedan fortsätter jakten så i olika terrängavsnitt och med olika svårigheter, någon gång hämtades apporten in av spanielhund. Hundarna byttes under kvällen, så att samtliga kom att tränas i de övningar och svårigheter som var.
Sedan kom de levande vaktlarna och höjde tempen på hela övningskvällen, vilket härligt avslut.
Vid genomgången av dagens övning, var det ideliga lovord över den väl genomförda övningen.

Tack Lisbeth för ditt kunnande som du delgivit oss och Mauritz vilkens ägor vi trampat på samt samtliga deltagare som gjorde denna övningskväll möjlig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är ju ingen hundexpert... men jag ser då ingen spaniel på bilderna, eller gör jag? Jag tror mig se retriever eller ser jag fel? Eller är det spaniels som sitter och fikar? :-)
rm

L-Å Arvidsson sa...

Alla fikande är spaniel...
Finns en spaniel bakom mig på första bilden.
Borde tänkt att få med en sådan bild:-(