15 april 2010

Färsbiff

Inte mycket händer denna årstid, en hund som ligger och vilar sig och tycker det är toppen. Men om någon dag så ska jag tillbaka till djurdoktorn och tråden skall bort där hon är sydd och opererad.
Allt har fungerat så bra så...
Men, nåväl så kan man göra något annat under tiden för att underlätta längre fram, exempelvis mat för kommande behov...

Lägger in hela mitt egentillverkade recept nedan för dessa läckerheter.

Färsbiffar

Mängden av ingredienser är ca -mängd på allt som ingår…

Smör 50 g

Schalottenlök 5 – 6 st.

Soltorkade tomater i olja 250 gr

Kencentrerad tomatpuré 1 msk

Stark senap 1 msk

Kummin 1 tsk

Söt rödpeppar 1tsk

Salt (inte för mycket nu)

Färs ca 1 kg (jag använde älgfärs)

Ägg 3 st.

Grädde 1 dl

Gör så här…

Smält smöret i varm panna.

Hacka löken fint och stek den till mjukhet i smöret, den ska bara svettas för att smaken ska komma fram, inte brännas.

Gör lika med de soltorkade tomaterna, hacka dem fint, låt oljan följa med. Tillför tomaten bland löken och tillsätt den koncentrerade tomatpurén samt den starka senapen, går bra med annan senap också. Följ efter med kummin, söt rödpeppar och ytterst lite salt.

Koka ihop allt, känn på dofterna och smaka av blandningen…

När allt blandats väl, ta av det från spisen och låt det kallna.

Tillför köttfärsen i den nu kalla lök och kryddblandningen.

Tillsätt ett ägg åt gången och blanda väl, gör så även med de övriga äggen som är kvar.

Grädden tillförs och ytterligare riklig och väl blandning av alla ingredienser.

Ställ alltsammans kallt för att vila och få den rätta smaken och konsistensen…

Ta fram den kalla färsen och forma till färsbiffar i den storlek som önskas, mina är ca 120 g. st.

(Här kan det vara dags att provsteka en liten för att känna av smakerna.)

Smaklig prov/måltid…


De färsbiffar som tillverkats för kommande tider styckfryses och blir då egentillverkade halvfabrikat. Bara att ta fram och steka eller grilla när suget kommer efter något gott att äta, och då vill ha något som skall vara lättlagat.
Måltiden blev för dagen en egentillverkad färsbiff med potatis morot och sparris, gott…

2 kommentarer:

Ellinor sa...

Det lät fantastisk gött! :))

L-Å Arvidsson sa...

Jaaa - det är sådana saker som bara smälter i mun, ja det blir som å gap å fundera va de va som va så gott i munnen… de gäller att vara med, med minnet jaaa…